Het werkjaar efficiënt afsluiten? Dat doe je met eindejaarsrituelen

Wanneer de jaarwisseling nadert, breken er dikwijls nog zeer drukke weken aan. De eerste glimp van het nieuwe jaar zit al in onze gedachten, maar er is ook nog wel wat opruimwerk! 😉

Bij ons is het een onuitgesproken traditie om door de laatste sprint van lopende klantprojecten en vragen te vliegen vooraleer de jaarwisseling officieel voor de deur staat. En natuurlijk hebben we ook nog onze eindejaarsrituelen op de werkvloer.

In deze blog verklap ik welke rituelen wij uitvoeren om het werkjaar met glans af te sluiten en het nieuwe jaar gestructureerd aan te vatten.

Alle businesspijlers aan bod

In de maand december -nog voor we ons werkjaar écht afsluiten- komt iedere businesspijler eens aan bod. Van marketing tot sales, hr, IT, customer support en finance. Ze komen stuk voor stuk voor in een eindejaars-checklist: een overzicht van acties die we elk jaar opnieuw inplannen.

Marketing: plan opmaken

Wie wil er nu niet knallen in het nieuwe jaar? Inderdaad. En hoe kan dat nu beter dan met een doordacht marketingplan? Op welke online media we gaan communiceren, welk budget we inzetten om te adverteren, welke kennis we gaan delen,.. Over deze vragen wordt voorgedacht tijdens een marketingbrainstorm. Het resultaat wordt opgenomen in het marketingplan.

Sales: scripts en aanpak opfrissen

Een nieuw jaar is ook het ideale moment om het salesplan te evalueren. Welk aanbod krijgt de focus? Wat is de flow van prospect tot klant? Op welke manier blijven prospects getriggerd om voor ons te kiezen? Tijd om onze aanpak te tweaken en nieuwe deals makkelijker te sluiten.

IT: tools evalueren

Worden onze operationele processen al voldoende ondersteund door de juiste tools? Of wordt het toch tijd om een nieuw customer support platform in gebruik te nemen? We overlopen alle tools die ons ondersteunen op het vlak van administratie, marketing, data-opslag e.d. Zo starten we het nieuwe boekjaar met een goede flow én goede afspraken.

Finance: de jaarafsluiting voorbereiden

Finance is waarschijnlijk nog de grootste brok! De boekhoudkundige jaarafsluiting brengt heel wat acties met zich mee. De facturatie bijwerken, openstaande posten overlopen, ontbrekende documenten aanvullen, het GDPR dataregister herbekijken, wettelijke aangiftes uitvoeren,… Onze Rangers hebben een administratieve checklist-procedure in gebruik met een paar tientallen acties.

Branding: look & feel opfrissen

Zijn we wat uitgekeken op onze huisstijl of specifieke sjablonen? Dan laten we hier onze creativiteit nog eens op los. Dan bedenken we een tof en origineel relatiegeschenk om onze zakelijke relaties mee te verrassen (én ons team, maar shhhhhhht!). Ook dat hoort bij een sterk merk 😉

Services: aanbod (her)uitvinden

Broeden we al langer op een idee dat we écht in de markt willen zetten? Dan maken we een plan van aanpak om het nieuwe concept te lanceren. Of we denken aan aanvullende diensten die onze klanten nog beter kunnen helpen.

Back Office: werkinstructies uitschrijven

Het komende jaar extra veel delegeren? Dat is pas een strak plan. Welke werkinstructies zijn niet meer up to date of dienen nog uitgeschreven te worden? Ons team duikt er in! Want, door alle waardevolle kennis en workflows te structureren en documenteren, kan het team vanaf 1 januari weer wat meer uit handen nemen. Zelforganisatie bevorderen? Check!

Mijn ultieme tip?

Werk net zoals ons met een eindejaars-checklist. Dit is een van onze belangrijkste checklist-procedures. Hierin neem je belangrijke focuspunten op die je niet mag vergeten wanneer je jouw werkjaar gaat afsluiten. Zo maak je van vernieuwing en verbetering een ritueel, tackel je op tijd uitdagingen en klimt je business weer een “level up”!

Deze checklist – én de werkinstructies voor je team – verzamel je in een procedurebibliotheek. Zo kan je er je eigen terugkerend eindejaarsritueel van maken.

Benieuwd naar hoe Teamify jou kan helpen zodat je het werkjaar goed kan afsluiten? Stel je vraag aan onze rangers of vraag naar je videocall en we leggen het je met veel plezier uit 😉

Scroll naar boven