COVID-19 heeft in 2020 de meerwaarde van een degelijk noodplan in het licht geplaatst. Niet alleen om bij de aanvang van een pandemie snel te schakelen, maar ook om de heropstart in veilige banen te leiden is het belangrijk om volgens strikte veiligheidsvoorschriften te werk te gaan.

Wanneer er bijvoorbeeld geswitched wordt naar thuiswerk dienen zowel de digitale continuïteit als de cyberveiligheid van het bedrijf op punt te blijven. Bovendien moeten de nodige digitale tools voor de thuiswerkplek in spoedtempo voorzien worden. Vinden er tijdens een lockdown nog leveringen plaats? Met een optimale sensibilisering en voorbereidende procedures wordt het makkelijk om met een pandemie om te gaan. Hieronder vind je nuttige informatie die je kan gebruiken om de noodprocedures voor jouw bedrijf uit te werken.

Vervolledig je noodplan

Het noodplan bevat alle instructies die gevolgd moeten worden in crisissituaties zoals brand, ongevallen of zware incidenten. Daarnaast bevat het noodplan ook veiligheidsvoorschriften. Hoewel de meeste overmachtsituaties in zo’n plan gecoverd zijn, bestaat de kans dat er nog geen instructies in staan met betrekking tot pandemies zoals het COVID-19 coronavirus. Zorg ervoor dat je noodplan in dat geval wordt geüpdatet.

Duidelijkheid is kracht. Zeker in crisissituaties waar er geen tijd te verliezen valt. Werk daarom met praktische checklists en een uitgeschreven of interactieve leidraad die eenvoudig te volgen zijn bij een pandemie-uitbraak. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en de FOD Werkgelegenheid hebben naar aanleiding van het COVID-19 virus zowel generieke gidsen als sectorgidsen uitgewerkt voor ondernemers. Deze handleidingen hebben we voor je verzameld omdat ze de ideale basis vormen voor je pandemiepreventiebeleid.

Bereid de heropstart voor

Een heropstart van je bedrijf betekent niet dat alles terug zijn gewone gangetje kan gaan. Er zijn heel wat veiligheidsmaatregelen die in acht genomen moeten worden. Neem ook richtlijnen op die er in je bedrijf dienen gevolgd te worden wanneer er na een lockdown een (gedeeltelijke) heropstart plaatsvindt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Houd voldoende afstand (minstens 1,5 meter) van collega’s en bezoekers.
 • Werk thuis indien mogelijk.
 • Voorzie signalisatie zoals linten, markeringen of tussenwanden voor een veilige werkomgeving.
 • Druk op het belang van goede handhygiëne.
 • Vraag medewerkers steeds te hoesten of niezen in een zakdoek of in hun elleboog.
 • Zorg voor beschermingsmiddelen zoals desinfecterende handgel, papieren zakdoekjes, mondmaskers en handschoenen.
 • Plan meetings en afspraken zoveel mogelijk digitaal via een videoconferencing tool.
 • Communiceer met je team over nieuwe ontwikkelingen via interne mailings.
 • Voorzie waar mogelijk illustraties bij de veiligheidsvoorschriften.
 • Reinig bureaus, lichtknoppen, deurklinken en leuningen grondig via een vaste routine.
 • Schep eens een luchtje: zorg voor voldoende verluchting en zet de ramen regelmatig ver open.
 • Voelt een teamlid zich ziek? Druk er dan op dat deze persoon thuisblijft.

Gebruik tools voor sensibilisering

Hieronder vind je informatie die je kan helpen bij de sensibilisering omtrent pandemies. Waarom alles zelf opmaken wanneer het ook makkelijk kan? 😉

Sensibiliseringsmateriaal

Communicatietemplates

Generieke gidsen en sectorgidsen

Nog een laatste sensilibiseringstip?

Neem de sensibiliseringsmaterialen en instructies op in de procedurebibliotheek van je bedrijf. Creëer onder de categorie “Noodplan” een nieuwe rubriek “Pandemies”. Zo heeft je team snel toegang tot deze kritieke informatie.

Nog geen procedurebibliotheek in je bedrijf?

Heb je nog geen centrale procedurebibliotheek? Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool om de werking van je bedrijf te documenteren en te beheren? Maak kennis met Teamify via een een-op-een videocall of vraag direct je Teamify-account aan!

Winkelwagen