Focustijd als prioriteit

Begin je ook steeds in volle vaart aan je werkdag? Uitgeslapen, vol frisse ideeën en ambitieuze doelen? Top! Maar ehhh… worden die doelen al even snel aan de kant geschoven wanneer je jouw planning overloopt, je inbox opent en het team klaar staat met een vragenvuur? Ooooh dat ken ik!

Als ondernemer of leidinggevende is het belangrijk dat je tijd reserveert voor de langetermijnvisie van je bedrijf. Bij voorkeur zo’n 20% van je werkweek indien je nog veel operationeel meewerkt met je team. Tijdens deze ‘focustijd’ werk je aan een actieplan voor je doelen, doe je aan research en development en werk je aan continue verbetering.

20% van je tijd klinkt misschien veel. Maar zo moeilijk is het écht niet. Je moet het gewoon DOEN. Begin met een kort tijdblok te reserveren in je agenda (bv. 90 minuten). Breid deze stilaan uit. Sommige ondernemers komen bijvoorbeeld 2 uur later aan op kantoor, anderen kiezen voor een vaste strategiedag waarop ze zich niet laten zien. Test uit en stuur bij, maar maak vooral geen uitzonderingen meer wanneer je focustijd vast ligt. Je weet immers hoe snel een uitzondering terug de regel wordt 😉

“Maak van focustijd je prioriteit!”

Karen Dendas

Vrijdag = strategiedag

Ik koos voor vrijdag als mijn vaste wekelijkse strategiedag. Dan zoom ik uit, bekijk ik welke processen verbeterd kunnen worden, en zoom ik daar weer op in. Wat kan er efficiënter op de werkvloer? Waar loopt het soms mis en is het proces nog onduidelijk voor het team? Welke activiteiten moeten we documenteren? Welke templates, scripts of checklists heeft het team nodig om tijd te winnen? Welke diensten hebben de beste ROI? Dit zijn vragen die op vrijdag, die ik mijn vurige vrijdag heb gedoopt, aan bod komen. Ik zet dan ook mijn favoriete focustunes op die me helpen om in the zone te blijven 🙂

Hoe begin je er aan?

Reverse engineer je doelen

Denk je nu: “Heel fijn Karen, maar hoe begin je aan zo’n strategiedag? Er kan zoveel geoptimaliseerd worden in mijn bedrijf!” Dat begrijp ik! Start daarom met een duidelijk doel. Wat is jouw einddoel als ondernemer? Is het je doel om ooit uit het bedrijf te stappen via een overname of verkoop? Of wil je opschalen naar nieuwe vestigingen? Misschien wil je wel een franchisesysteem opzetten. Dan kan je toewerken naar 20% operationeel werk en 80% strategietijd. Maak je doel in elk geval SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en vooral ook tijdgebonden). Verdeel je einddoel onder in tussentijdse doelen zodat het voor jezelf alvast duidelijk is welke activiteiten je op welke datum wil overdragen.

Heb je nog niet voorgedacht over de bestemming van je bedrijf? Werk dan met een jaardoel of jaarthema waar je dit jaar de focus op wil leggen.

Concreet actieplan

Doelen stellen is een belangrijk startpunt. Maar dan begint het échte werk. Je gaat namelijk concrete acties oplijsten die jou stapje per stapje dichter bij je doel brengen. Bijvoorbeeld: een office manager aanwerven die de bedrijfsadministratie verzorgt. Of de financiële processen automatiseren. En je operationele taken en kwaliteitschecklists documenteren. Zo kan je pas echt vanuit vertrouwen delegeren.

Veel succes!
Ranger Karen

Winkelwagen